19.11.2016

Mattojen materiaalit ja alkuperät

Tuo tuossahan on se lempparityynyliina, joka kului puhki. Ja tuossa on mummolan vanhat verhot, johon aurinko poltti läiskiä. Ja tuo tuossa, tuo näyttää ihan siltä, siltä paidalta johon kaatui teetä eikä se koskaan enää siitä valkaistunut. Supisuomalaisessa räsymatossa näkyy muistot ja menneet ajat. Sen raidoista voi tunnistaa tuttuja kuvioita ja sävyjä. Räsymatto on perinteisesti kudottu käytöstä poistuneista ja revityistä lakanoista, kankaista ja vaatteista, mutta räsymattoihin käytetään myös puuvillatrikoota. Mitä ihmettä tuo puuvillatrikookude sitten oikein on? Koostin tähän infoa sekä puuvillatrikoosta, että muista käyttämistäni materiaaleista, joista osan käyttö on edelleenkin melkoista kierrätystä ja vaatii monia työvaiheita, joista suurin osa tehdään onneksi vielä Suomessa.


Sen jo varmasti tiesitkin, että kaikki TYLLin matot kudotaan Suomessa, mutta tiesitkö, että myös niiden materiaali värjätään ja/tai valmistetaan Suomessa? Matoissa käytetään puuvillatrikoota ja juuttia sekä kalalankaa loimena ja puuvillaista mattokanttia kanttien ompeluun. Siinä ne materiaalit ovatkin.


Aloitan esittelyn loimilangasta, koska siitä maton kudontakin alkaa. Mattojen loimilangat ovat 100% puuvillaa, joko vaaleaa tai mustaksi värjättyä. Näitä kalalankoja valmistaa Suomen Lanka ja kalalankojen nimi on Liina. Kalalanka värjätään Lappajärven Värjäämössä, josta sen matka jatkuu kertaukseen ja rullaukseen Suomen Langalle. Sieltä se singahtaa käyttäjille erikokoisina rullina kudontaan ja virkkaukseen.


Kude kulkee matossa poikittain ja se pujotetaan loimilankojen lomaan sukkulan avulla. Kuteina voi käyttää melkeinpä mitä vain langoista, polkypyöränsisäkumeista, tai vaikka henkselesitä mitä mielikuvitsellisimpaan materiaaleihin. Puuvillatrikoo on nimensä mukaisesti neulotun kankaan ylijäämäreunaa. Lankavan ja Lappajärven Värjäämön trikookuteet värjätään ja kutistetaan täällä Suomessa, Lappajärven Värjäämössä, jossa työskentelee viisi henkeä. Alkuperämaana puuvillatrikoolla on Turkki, siis sama maa, jossa valtaosa trikoovaatteistakin neulotaan. Kankaan reunassa voi olla erilaisia merkintöjä, liimaa, ja ompeleita, ja puuvillatrikoolle onkin ominaista sen paksuuden vaihtelu. Puuvillatrikoolla on faninsa ja inhoajansa. (Allekirjoittanut kuuluu mitä ilmeisemmin yleensä ensimmäisten joukkoon.) Materiaalina se on haastava venyvyytensä ja jo mainittujen paksuus- ja neulosvaihteluidensa ansiosta. Myös värisävyt saattavat vaihdella eri värjäyserien välillä. 

Juutti taas on alkujaan Bangladeshista. Se kuljetetaan Suomeen Lappajärven Värjäämölle, jossa se pestään ja/tai värjätään ja lopulta rullataan Kaustisella.Erilaisten vaiheiden kautta (joista lisää myöhemmin) matto on lopulta kudottu ja loimilangat solmittu. Maton päihin voidaan ommella kantit. Käyttämiäni kantteja ovat Lankavan kierrätyspuuvillasta valmistettu mattokantti. Se kudotaan Suomessa ja kierrätyspuuvilla tulee mm Espanjasta ja Portugalista. Tälle mattokantille on ominaista pehmeys ja kirjavuus. Toinen kanttivaihtoehto on Lappajärven Värjäämön kantit, jotka valmistetaan Härmässä ja värjätään Lappajärven Värjäämöllä. Kaikki malliston mattojen sekä suurin osa tilausmattojen kanteista ovat juuri Lappajärven Värjäämön kantteja.


Käyttämäni materiaalit tulevat siis Lankavalta, Lappajärven Värjäämöltä sekä Suomen Langalta. Näiden tuotteiden kotimaisuusaste on suuri, ja pääsen osaltani työllistämään Suomea ja suomalaisia. Kiitos kun sinäkin valitset suomalaisen tuotteen!

-Marja

Lankavan löydät täältä:
Lappajärven Värjäämön täältä:
Suomen Langan täältä:
Sekä valmiit matot täältä:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

TYLLi odottaa viestiäsi, kirjoita se tähän. Viestisi tulee näkyviin hetken päästä.