19.1.2017

TYLLin tarina


Ota mukava asento. Hiljennä televisio, vaimenna puhelin. Nosta jalat tuolille ja hengitä syvään. Oikein syvään. Hyvä. Tänään kerron sinulle yritystarinani.

 
Maalaile mieleesi muistoja ja haaveita. Lämpimiä kallioita, välkehteleviä heijastuksia vedessä, tuoksuvia nummia, kuiskailevia metsiä, auringon leikkiä hangella, rapisevaa sammalta, valoja ja varjoja. Viivy tässä mielikuvassa hetki. Muista hengittää.
Rakastan kauniita pintoja, tiloja, värejä, koteja, tarinoita, villasukkia ja mattoja varpaiden alla. Mattorakkaus syttyi jo opiskellessani Hollolassa sisustustekstiiliartesaaniksi, eikä rakkaus sammunut Hämeen Ammattikorkeakoulussa Wetterhoffilla artenomi-opintojenkaan aikana, vaan perustin yrityksen kesällä 2010. 

  
TYLLin matot kudotaan Lahdessa, jossa käytössäni on perinteisiä kangaspuita sekä 50-luvun puoliautomaattiset kutomakoneet, joilla on aikoinaan kudottu villakangasta. Malliston matot saavat vaikutteita luonnosta ja matot kudotaan luonnonmateriaaleista; puuvillasta ja juutista. Mattojen päämateriaali on puuvillatrikoo, jota syntyy tekstiiliteollisuuden sivutuotteena. Se on jätettä, jota syntyy nimensä mukaisesti neulotun kankaan reunasta. TYLLin mattojen kuteet pestään, kutistetaan ja värjätään Lappajärvellä, mutta alkuperämaana puuvillatrikoolla on Turkki. Siis sama maa, jossa valtaosa trikoovaatteistakin neulotaan. Kankaan reunassa voi olla erilaisia merkintöjä, liimaa ja ompeleita, ja puuvillatrikoolle onkin ominaista sen paksuuden vaihtelu. Puuvillatrikoolla on faninsa ja inhoajansa. Minä kuulun mitä ilmeisemmin pääasiassa ensimmäisten joukkoon. Materiaalina se on haastavaa venyvyytensä ja jo mainittujen paksuus- ja neulosvaihteluidensa ansiosta. Juutti taas on alkujaan Bangladeshista ja se kuljetetaan Lappajärvelle pesuun ja värjäykseen. 

 
Matot viimeistellään joko hapsuin, kantein tai kudotuin päärmein, ja kanttina käytetään puuvillaista, Suomessa kudottua mattokanttia. TYLLin matoille on myönnetty Suomalaisen työn liiton Avainlippu-tunnus merkiksi suomalaisesta työstä.


TYLLin mattomallisto koostuu kolmesta kuosista, jotka kaikki kantavat, Tyllin tavoin, linnun nimeä. Satakieli-matto on kaksivärinen, pinnaltaan rouhea käytävämatto, jossa kuteina on trikoo ja juutti. Rauhallinen, kaksivärinen Kyyhky-matto puolestaan sopii vaikkapa makuuhuoneen koristukseksi. Kehrääjä-matto on kirjavampi, perinteisempi raitamatto, jota on muokattu nykyaikaisemmaksi. TYLLin malliston mattoja on saatavilla kolmea vakiokokoa ja värivalikoima on kattava hillitystä sävymaailmasta pirteään väri-ilotteluun.Mattoihin kudotaan auringonpilkahduksia, kimmeltäviä aaltoja, huurteisia puita ja poutapilviä - ilahduttamaan arkeasi. Ne ovat hetkiä elämästä, kudottuina tarinoiksi, pinnoiksi ja värileikeiksi villasukilla verhottujen varpaiden alle.  

-Marja
 

2 kommenttia:

  1. Aina yhtä ihanaa kattella siun kuvia matoista. Ne on kovin kauniita. Ja nuo väri-ilottelut varsinkin lämmittää miun mieltä. Tulee halu silittää pintaa ja tuntee ne eri paksuiset kuteet ja se räsymaton oma pinta. Kauniita. Ja kiitos tarinasta <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Vike, kiitos ihanasta viestistäsi <3 Ihanaa kun luit kirjoitukseni!

      Poista

TYLLi odottaa viestiäsi, kirjoita se tähän. Viestisi tulee näkyviin hetken päästä.