15.7.2014

Mattojen pesu

 
Taas kiirii mattolaitureiden kutsu pitkin Suomenmaata! Pitämällä matostasi hyvää huolta pesemällä, kuivaamalla ja varastoimalla sen oikein saat siitä iloa pitkäksi aikaa. Tässä ohjeita mattosi hoitoon.
 

Näin peset maton tasopesuna:
Valmista pesuliuos sekoittamalla 10 litraan 40'c vettä 20grammaa synteettistä pesuainetta (esimerkiksi OMO). Levitä matto tasaiselle alustalle ja kastele matto haalealla, puhtaalla vedellä. Kaada pesuliuosta matolle ja harjaa raitojen suuntaisesti, enintään 30minuuttia. Huuhtele mattoa puhtaalla, huoneenlämpöisellä vedellä vähintään 10minuuttia käyttäen runsaasti vettä (minimi 20litraa/kg). Kuivaa matto heti huoneenlämmössä tasossa tai siten, että vesi valuu matosta kuteen suuntaisesti. Muistathan, että mattoa ei saa liottaa eikä kuivata auringonpaisteessa.

(Pesuohje Kauhavan Kangas-Aitta oy/trikoomaton pesu)
 
Kudotut raidalliset matot/puuvilla
Huolellinen tasopesu raitojen suuntaisesti. Ei liotusta. Kuivaus tasona tai pitkittäin roikottamalla pangon päällä. Huomaathan, että tummat tai vahvat värit saattavat laskea väriä. Imurointi tarvittaessa. Varastoi puhtaana, kuivana, rullattuna ja valolta suojattuna.
Kudotut käytävämatot/juutti-puuvilla
Tasopesu. Ei liotusta. Kuivaus tasona tai pitkittäin roikottamalla pangon päällä. Huomaathan, että tummat tai vahvat värit saattavat laskea väriä. Varastoi puhtaana, kuivana, rullattuna ja valolta suojattuna.
 
Virkatut Alli-matot/puuvilla
Pienet matot konepesu 40'c, isot matot tasopesuna. Ei liotusta. Kuivaus tasona. Huomaathan, että tummat tai vahvat värit saattavat laskea väriä. Varastoi puhtaana, kuivana, rullattuna ja valolta suojattuna.
Virkatut Tavi-matot/puuvilla
Tasopesu raitojen suuntaisesti. Ei liotusta. Kuivaus tasona. Huomaathan, että tummat tai vahvat värit saattavat laskea väriä. Varastoi puhtaana, kuivana, rullattuna ja valolta suojattuna.

 Jos olet epävarma maton pesusta otathan yhteyttä tyllinposti(a)gmail.com tai pesetät maton pesulassa taso- tai kuivapesuna.

-Marja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

TYLLi odottaa viestiäsi, kirjoita se tähän. Viestisi tulee näkyviin hetken päästä.